2014. szeptember 14., vasárnap

30. Napirend - oh jaj szegény takarít... 1.0

A mai poszt tartalmát igazából nem is akartam nyilvánosságra hozni, csak gondoltam írok magamnak egy általános napirendet, hogy évek múlva megnézhessem, hogy mennyit változott egy napom. Már így is sokat változott ahhoz képest, amikor kiköltöztünk Angliába.
A másik nagyon fontos dolog, hogy ezzel a poszttal viszont talán el tudom oszlatni a ködöt a melóm körül, mert bár takarító vagyok, de ez nem azt jelenti, hogy napi 0-24 órában könyékig egy wc-ben takarítom a kakaós csigát - mint azt sokan hiszik.
A napom nem rövid, így a posztot feldarabolom, szerintem két részben elférek majd.


5:10-5:40
A legkeményebb része a napnak, amikor fel kell kelni. Be van állítva minimum két ébresztő, mert nagyon nehezen térek én is és a párom is magunkhoz.

5:40-6:10
A szokásos reggeli program. Mosdás, öltözködés - plusz időjárás megfejtése, hogy aznap tökig ázunk e vagy sem -  reggeli, kávé, motyó összekészítése ami kell napközben, majd indulás.

6:10-6:25
Ez kb az utazási idő az autóval, mire a sulihoz érünk. Két autóval megyünk sajnos, mert a feleségem délutáni programja másképpen alakul mint az enyém, így külön utakon megyünk majd. Ő ilyenkor felveszi a munkatársát és egyben a barátnőjét. Én pedig valami zenét bömböltetek a kocsimba, hogy a szemem nyitva maradjon. Általában sikerül is valami jó zenét megcsípnem és ez nagyban meg is dobja az aznapi hangulatomat. 

6:25-6:30
5 perc alatt beiratkozunk a munkahelyen, hogy megjöttünk és felvesszük a területünk kulcsát, ahol dolgozni fogunk, mert reggel még minden zárva van. Ilyenkor van eligazítás is, ha valaki hiányozna és helyettesíteni kell, akkor ilyenkor közlik azt. Szeretem a reggelt, mert mindenki zsibbadt még és vicces fejekkel közlekednek az emberek. :D

6:30-8:25
Ez a nap első két órája ami munkavégzéssel telik. Én az iskola könyvtárát takarítom, ilyenkor egy angol nővel dolgozom. Nem egy kapkosós meló az egy biztos. A munkatársammal lefutjuk a hivatalos, hogy vagy jól vagy tiszteletköröket, megbeszéljük az időjárást 3 perc alatt. A könyvtár két szintes és a munkatársam a felső - kisebbik - szinten kezd. A meló abból áll, hogy körbemegyek és kiürítem a szemeteskosarakat - kb 10 db-ot - ami papírhulladékot tartalmaz, ill. néha az emberek beleszokták dobni a kávés papírpoharakat is, amivel nem is lenne baj, ha kiitták volna a kávét belőle. De sebaj, mert ilyenkor nem borítom ki a kosarat a nagy gyűjtőzsákba, hanem kiveszem a tartalmat kis zsákostól és kész.
Ezután beröffentem a porszívót és teljes nyugalomban átporszívózom a teljes alsó szintet. Nekem ez a meditációs óra. Ilyenkor a monoton zúgást hallgatom és elmerülök a gondolataimba. Sokszor úgy ocsúdok fel, hogy végére értem és körbe kell néznem, hogy tényleg megcsináltam e a munkát. :D Eddigre a munkatársam is leér az alsó szintre.
Ezután már csak a csinosítgatási fázis van. Elrendezem a székeket, hogy szépen sorba legyenek. Letisztítjuk az asztalok felületét és az üvegfelületről eltüntetjük az ujjlenyomatokat. Nagyon könnyű és kényelmes része ez a takarításnak.
Ha nagyon sok időnk maradt még, akkor a rézkilincseket is áttisztítjuk, de ez kb heti 1-3 alkalom. Van egy szerünk hozzá és azzal kb 3-5 perc alatt meglehet fényesíteni a rezet. Azt el is felejtettem említeni, hogy a könyvtár digitális, alig van pár könyv mutatóban.



Itt jegyezném meg, hogy van olyan, hogy helyettesítenem kell valakit, akkor általában 6:30-8:25 között két rendezvénytermet kell rendbe rakni. Ez is porszívózásban és portalanításban merül ki általában. Azokról is van képem. Tényleg szép termek. Az igazság az, hogy a két óra hossza bőven elég a kényelmes munkavégzéshez ezeken a területeken.


8:25-8:30
Ez a nyúlfarknyi idő arra elég, hogy a következő (4 órás) munkaterületre átmenjünk és elkezdjük a melót.

8:30-12:30
Én jelenleg egy boarding house-ban dolgozom. Ez annyit tesz, hogy közel hatvan 12-18 év közötti fiú lakik itt folyamatosan. Haza csak a hosszú hétvégéken (se) vagy az iskolai szünetekben mennek. Ennyi fiúra jut két takarító, egy housekeeper, aki szintén takarít ha kell, egy "házinéni", aki a gyerekek ügyes-bajos gondjait igazgatja és egy tanár, aki a srácokért felel. :)

8:30-kor felmegyek a fő szintre - két szintünk van - és üdvözlök minden munkatársat, aki már bent van. Iszunk egy kávét, teát és megbeszéljük az aznapi teendőket vagy hogy mi történt velünk előző nap vagy, hogy mit agyaltak ki a srácok megint, stb. Nagyon családias a hangulat és ezt imádom benne a legjobban. Várom, hogy ezekkel az emberekkel találkozhassak. Jó így bemenni dolgozni. Viszont a gyerekekkel nagyon rideg a viszonya a takarító személyzetnek. Nem társalgunk velük és csak a szükséges beszélgetések hangzanak el, de semmi személyeskedés. Ez az iskola szabályzata és ezt mind a két fél elfogadja. A mostani srácok elég udvariasak amúgy, de azért néha előjön belőlük az igazi tini gyerekesség. Pl.: amikor kajával játszanak, dobálóznak.

Megvárjuk míg a srácok kifutnak kb 8:45 körül és akkor belekezdünk a "kárelhárításba". Én rögtön be is támadom a takarító szertárunkat és eligazgatok mindent, hogy könnyebb legyen a munka, aztán kikapom a porszívót és felporszívózom a lépcsőházat, ill. fel is mosom. Kárpit van a szintek ajtajai előtt, és pvc padlóborítás a lépcsőkön. Nem nagy szám megcsinálni. Télen kb 2 perccel tovább tart a sár miatt annyi. Erről a részről nem tudok képet mutatni, mert a gyerekek képei  vannak a falakon és az iskola szabályzata nem engedi, hogy képeket készítsünk itt. De a szertárt megmutatom. :D



Annyira kicsi, hogy két ember még befér. Van lentebb egy fiókos szekrény, abban tároljuk a rongyokat, a felmosófejeket, a szemeteszsákokat. Színkódok vannak. Így pl piros ronggyal, vödörrel, felmosóval csak wc-t lehet takarítani, míg a sárga szett a konyhában használható, stb.

Azt el is felejtettem, hogy mivel a housekeeper korábban kezd mint a takarítók, így mikor körbe megy, hogy a fiúkat felébressze, azzal a lendülettel a szemetet is begyűjti. Nekünk nincs rá gondunk már. Vagy ha nem jött össze neki, akkor ezzel kezdek, de csak az én szintemen. Zsák ki zsák be és már kész is.

Kb. 9:00-kor kész vagyok a lépcsőházzal és kezdem a fürdők és wc-k rendberakását. Itt gondolhatná az ember, hogy most jön a meló mocskos része, de ez nem így van. Mellékelek is egy képet, hogy általában hogy vár a fürdő az esetek 95%-ában.


3 vegyszerrel és a színkódos rongyokkal dolgozom itt. Lássuk mi is folyik ilyenkor. A fertőtlenítővel lefújom a csapokat és szárazra törlöm és ki is fényesítem, hogy szebb legyen. Van úgy, hogy pár fiú lemossa a sáros focicipőt, akkor azért rosszabbul néz ki egy mosdó, de alapvetően nem vészes. Az ablakpucolóval lefújom a tükröket és megtisztítom a 4 zuhanykabin üvegajtaját. Mivel minden nap megcsinálom így elég fényesen tudom tartani az ajtókat. A fertőtlenítővel lefújom a kabinok műanyag falát. Szerencsére olyan burkolatot kaptak, amin a nedvesség lepereg így nem nagyon kell szárazra törölni. És az egész fürdő fala ilyen burkolatban pompázik. Azt is áttörlöm ott, ahol esetleg piszok van rajta.

A 4 piszoárba és a 3 wc kagylóba egy erős wc gélt öntök - általában ezzel a lépéssel kezdek. A gél nagyon jó cucc, mert bár a wc-k elég tiszták, de a fiúk úri fiúk és félnek a kefétől, így előfordul a vonalkód. Hoppá de ez nem jelenti azt, hogy átvedlek wc búvárrá, hanem benyomom a gélt és az 5 perc alatt leoldja csíkokat - ööö  itt megjegyzem, hogy a kóla is tudja ezt :D - és utána lehúzom a klotyót és már tiszta is. Oké-oké van úgy, hogy használom a kefét kb hetente kétszer.  Ha dugulás van, akkor pedig jönnek a duguláselhárítók és nem én merítem ki a levest.
A wc-ket és a piszoárokat is lefújom fertőtlenítővel. Felkapok egy gumikesztyűt és egy ronggyal letörlöm az ülőkéket szépen. Ha van a piszoárban kosz, az kiveszem egy szemétcsipesszel a peremet meg letörlöm. Kesztyűt leveszem és kész is a rettegett wc takarítás. Ezután pedig felmosom a padlót. Ugye hogy nem is nagy szám? Van egy másik kis fürdő is. Ott ugyanezek a lépések.
Ha megszáradt a padló, akkor feltöltöm a wc papír adagolókat és papír kéztörlő adagolókat. Ezek szokták amúgy a "szemetet" csinálni. A srácok az iskolai szünet közeledtével néha papírgombócokkal dobálóznak a fürdőkben. A durvább esetekben be is nedvesítik azokat és szétcsattintják azt a falon. Ilyenkor a háznéninek szólok, aki leállítja őket. Ilyen eset általában 2-3 havonta egyszer van és kb 10 perccel jelent több takarítást.

Egyenlőre ennyi, majd még jövök a többivel. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése