2015. október 8., csütörtök

63. A "szegény gazdag" fogalma

Mint tudjátok, időnként hírt adok a gazdag gyerekek világáról. A mai poszt is ilyen lesz, viszont most megismertetem veletek a "szegény gazdag" fogalmát. Lehet nem is ismeretlen számotokra. De! Ne szaladjunk előre, addig bemelegítésként hoztam pár történetet, hogy a gazdag gyerekek, hogyan töltötték a nyarat.


Elmondható, hogy a leggyakoribb nyári pihenés a családi, baráti és/vagy bérelt yacht-on henyélés. A család elhúz az  óceánok szigetvilágába és a srácok (értem ez alatt nem csak a fiúkat hanem a lányokat is) egész nap süttetik a hasukat a fedélzeten. A beszélgetések a suliban általában a körül forogtak a héten, hogy ki, hol és mekkora yacht-on henyélt. Van, aki elrepül az adott helyre és helyben bérel a család "csónakot", van pedig aki elcsorog az óceánon a kiszemelt szigetig. Ha jól fülelek, most a Bahama-szigetek volt a sláger. Ezek a beszélgetések igazából már most olyanok, mint amikor az üzletemberek összemérik a farkukat az üzleti világban. Ki engedhet(ett) meg többet magának?
(a képek illusztrációk, a srácok képeit bár megszerezhetném, de nem szívesen használnám)




A másik top lazulás a fesztivál látogatás volt - bár erről csak a 17+os srácok dumálnak. De, amíg mi "halandók" a fesztiválozást úgy képzeljük, hogy a legjobb esetben az első sorban préselődünk a színpad előtti kerítésnek és üvöltünk a bandánknak, addig a srácoknál alap, hogy VIP részlegben buliznak, felmennek a stage szélére és oldalról élvezik a banda mellől a bulit. Sőt! Bár ez pletyka a suliban, de elképzelhetőnek tartom, hogy igaz... van olyan srác is, aki a fellépés után a kedvenc fellépőjével együtt utazva ment a következő helyszínre; pontosabban az énekese turnéján volt végig. Ott azé' már vannak kapcsolatok nemde? :D Az igazság az, hogy mondanám, hogy irigy vagyok, de ez nem igaz. Nem sajnálom tőlük a bulit, mert én is ezt tenném és így mennék koncertre ha tehetném. De nem tehetem, ezt sajnálom csak. :) Szóval a srác állítólag prezentált is képeket az együtt utazásról. Egy valami érdekelne még -  de nem sikerült kiderítenem -, hogy ki franc volt a sztár - ha egyáltalán sztár volt. Az is lehet valaki olyan volt, minta a falunapi Guszti, aki amúgy kántor is, de lagzit is vállal. :D Direktbe nem kérdezhetek rá, mert az már személyes jellegű kérdés, azt pedig a suli szabályai nem engedik, hogy bizalmaskodjak a srácokkal. - Úgy is kiderítem valahogy ;)




A fiú, aki a cápákkal úszott, de unta... Ezt a történetet ma halottam, amikor a srácok dumáltak. A lényeg, hogy ketreccel merültek (cage diving az az nem?) és cápa etetés volt. A többiek faggatták, hogy félt e, meg hogy mekkorák voltak a halak, stb. Mesélt is szépen, de végül felkelt és mondta, hogy bár jó volt, de alig várta, hogy felmenjenek, mert unta, amiért olyan mintha akváriumba lettek volna... Kérdem én! Milyen magasan van ennek a gyereknek az ingerküszöbe? Mi kell ahhoz, hogy adrenalin termelődjön a szervezetében? :D Eltudjátok képzelni, hogy a cápaetetés unalmas? Még videón nézve is fo... feláll a szőr a karomon. Talán ketrec nélkül... úgy lehet izgalmasabb lett volna édes ecsém!




Az a baj, hogy lekéstem az igazán jó történetekről, mert a sulikezdés után nemsokkal két hét szülési szabadságon voltam én is. Fülelni fogok még és gyűjtök pár történetet egy következő poszthoz, de térjünk a lényegre.

Az 2015-ös év során észrevettem, hogy a gyerekek között elég durva hierarchia uralkodik. Nem az erősebb kutya b... féle, szóval nem fizikai, hanem anyagi; hmm végül is akkor is a kutyásat mondják... Pont mint az életben, ahonnan jönnek. Hogy is fogalmazzak? Nem mindenki "keveredik" mindenkivel. 
Hozzánk "halandókhoz képest" a gyerekek 99,8%-a atom gazdag. Azért nem 100% mert pl van ösztöndíjas srác is és van pl pedagógus gyerek is... és bár nem tudom, hogy mennyit keres egy tanár nálunk, de szerintem a srácai kedvezménnyel tanulnak. Nem tudom ezt pontosan, úgyhogy nem is folyok bele.

Ami érdekes, hogy viszont egymáshoz képest már más a helyzete a srácoknak. Mert pl van olyan gyerek, akiért magángép jön tanév végén és úgy repül haza Oroszországba, Svájcba, stb. Van, olyan is, akinek saját sofőrje van és a családi Bentley-n a családnév a rendszám. Van, aki hercegi családba született és van, akinek az apja politikus. Ők általában a csúcson vannak. Hozzájuk képest azok a srácok, akiket apu hoz be Land Rover-rel, vagy az Audi R8-cal mert bejárósak és a suli végeztével "érettségire" mondjuk kapnak egy M3-as BMW-t ... na ők szegényeknek számítanak a többiekhez képest. Ők a "szegény gazdagok". Vagy azok a srácok, akik az új Macbook  Pro-t zsebpénzből veszik nem gyakran szívják együtt a levegőt azokkal, akik mondjuk karácsonyra vagy szülinapra kapják. Mennyi most egy 15"-os? 2000 font kb? A John Lewis-ba a retina display-es ennyi azt hiszem. 




Nagyjából érzitek a különbséget? Gazdagok ők hozzánk képest, csak egymáshoz mérten jönnek ki a különbségek igazán. A étkezdébe vagy órák közti szünetben ez szépen nyomon is követhető. Úgy vettem észre minél több a lé, annál kisebb a társaság. Akik pl hármasával járnak... hát ott a családban már komoly lóvék mozoghatnak :D :D De a legdurvább az egyedül mászkálók. Persze van úgy, hogy úgy adja ki a gép, hogy valamilyen oknál fogva nincs közelbe a haver és egyedül siet az órára a srác viszont nem róla beszélek most.
A mi házunkban volt egy fiú, aki egy olasz bankárnak vagy minek volt a fia. A férfi elég komoly tényező az európai bankszektorba és üzleti életben. Na az ő fia nem beszélt senkivel, nem nézett senkire, nem köszönt senkinek, max néha eldicsekedett az apja érdemeivel... akkor is ha nem kérdezték a többiek. A tanáraival állt szóba csak leginkább. Amikor megszólalt, akkor nagyon kimért stílusban tette. Az egyenruháját szabó szabta rá és nem ritkán sofőr vitte el enni étterembe, mert a menzát nem bírta. Nem igazán mászkált senkivel. Nem nálunk fejezte be a sulit, mert elég szegényesnek tartotta a helyet. Egy ideig ő volt az über alfa gazdag nálunk, de csak még egy orosz olajmágnás fia nem jött hozzánk tanulni. Bár.. van egy gyanús amerikai srác... neki Obama elnökkel is van fotója... és hogy is fogalmazzak, nem valami formális eseményen készült, hanem inkább ilyen kerti partí feelinges kép. Bár lehet ott inkább hatalom van a családban nem giga money.


 


És hát persze vannak, azok a gyerekek is, akik lehet sokkal gazdagabbak, mint sem azt gondolják a többiek, csak egyszerűen van szívük és kedvelik a társaikat és nem a lóvéval kérkednek. Mert hát az arab országokból érkező srácok sem éheznek odahaza szerintem.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy bár van a srácok között sznob, posh és majesty (pl akik hercegi vérvonalhoz kötődnek) mégsem tudom őket elítélni. Nem tudsz rájuk, irigykedni vagy haragudni. És zavarba ejt, hogy nem tudom miért van ez, mert odahaza azért szokás volt kicsit utálni a gazdagokat ;)  Látom, hogy anyagilag jó helyzetből jönnek, de sokszor lelkileg le vannak lakva a gyerekek. A szülők hanyagolják őket. A bentlakásos suli jó hely arra, hogy lepasszolják a srácokat. Aztán a gyerekek kovácsolnak maguknak a suliban egy új kis családot. Kivéve az a pár, akik olyan high level-re teszik magukat, mint az a bizonyos olasz fiú. Tuti kegyetlen üzletember lesz belőle :D :D :D





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése