2015. május 2., szombat

52. Költözködési előkészületek

Az van, hogy költözünk. Mármint nem haza, hanem egy másik házba. A jelenlegi nem rossz, de 2 hálószobánk van csak. Az egyikben én és a feleségem, a másikban az anyósom és a feleségem húga lakik. 9 hónapja vagyunk így, amióta a sógornőm kiköltözött; előtte csak hárman éldegéltünk. Az alsó szinten a nappali és a konyha található. Először még nem volt szűkös, aztán a sógornőm és az új pasija elég sok időt töltöttek együtt. Így hol a nappalit, hol a srác szobáját vették birtokba. És most a baba is jön. Tehát költözünk. Költözni kell. Kezd ez kényelmetlen lenni.




A jelenlegi ház 865 Font + rezsi havonta, amit szétdobunk négy felé. Így párom és én fizetjük a felét, a húgi és anyós a másik felét. Ez így elég költséghatékony és viszonylag kényelmes. 
De a bébinek kell egy szoba és a sógornőm is úgy döntött, hogy eléggé megerősödött anyagilag ahhoz, hogy végre külön menjen a barátjával. Ők úgy döntöttek, hogy nem mennek bele még ház bérlésbe, hanem közösen vesznek ki egy dupla szobát, hogy lássák egyáltalán tudnak e együtt élni békességben hosszútávon. Valamint ez még mindig egy jó mód arra, hogy gyűjtsék a pénzecskéjüket. Ahol a srác lakik, abba a házban veszik ki a nagyobbik szobát. A háztulajjal fognak lakni. A fiú dicséri azt a házat. Áldásom rájuk! :D Bár megosztom a házam a családdal, de már idegen emberekkel nem bírnék együtt lakni.

Mi viszont házba gondolkodunk/tunk. Meg is lett az ideális bérlemény. 3 szoba és egy fürdő az emeleten, nagy nappali lent és konyha. Tágas kert, garázs, parkoló hely 3 autónak. Waoow! Azt is ritka, majd egyet kiadok bérbe :D :D
Ki nem találjátok, hogy hol van a ház! A szomszédé az! A szomszéd ajtóba költözünk. :D :D A képen talán látszik, hogy egy kicsivel nagyobb az új ház. A legszélső épület pedig két garázs, amiből egy most a miénk egy a szomszédé -  ami majd a miénk lesz.




A mostani házat ügynökségen keresztül béreltük. A háztulaj - azaz a landlord (nem vele laktunk félreértések végett írom) - nagyon jó fej és rugalmas, segítőkész ember. Amikor közöltük, hogy megyünk, azt mondta, hogy sajnálja, mert jó bérlői voltunk. Sosem csúsztunk pénzzel - ami az ügynökség bevonása miatt nehéz is lenne - és sosem ugráltattuk őt feleslegesen, ha akadt probléma a házzal; ezért is mondhatta, amit mondott. 

A felmondás az ügynökségnél nem úgy alakult, ahogy vártuk, de eddig nagyon pozitív az egész. Bár még nem zajlott le a felmondás maga.
Bementünk az irodájukba és jeleztük, hogy elköltöznénk, de nem tudjuk milyen módon kell ezt bejelenteni náluk. Mi készültünk! Nálunk volt a szerződés, az igazolványaink, bankszámla adatok, útlevél meg még egy hajórakománnyi dokumentum. A legrosszabbra készültünk tényleg.
Ezzel szemben annyit kértek, hogy írjuk le egy A/4-es lapra. Hogy XY naptól szeretnék a felmondásunkat benyújtani. WQ napon elhagynánk a bérleményt. Aláírás és dátum. Ennyi. Mondom WTF? Ennyi? Semmi kínzás, hogy de miért, hova, hogyan? Csak csá mennénk és kész? Nem kéne a papírra a címünket leírni legalább?
A hölgy azt mondta, hogy ez így elég! Minden adatunk náluk van. Nyugodjunk meg, elindult a folyamat.




Még aznap telefonáltak (csütörtök délután), hogy szombaton jönnek is fotózni a házat a hirdetéshez. Óh, mondom ne szívassatok! Minden dobozban, szalad a ház. Milyen fotók lesznek azok? Pénteket végig melóztuk. Ma jöttek. Reggel még lenyírtam a füvet a kertben és úgy ahogy összeröffentettük a házat. De aki költözött az tudja, hogy hogy megy ez.

Átfedéssel megyünk el. Hogy az mi?

Az, hogy egy héttel a kiköltözés előtt már bérelni fogjuk a szomszéd házát is. Azért csináljuk így, mert engem arra tanítottak, hogy ha használok valamit, azt úgy adjam vissza, ahogy kaptam, vagy jobb állapotban. És a foglalóból is akarunk visszakapni. A szomszéd rendbe rakja a házát, de én akkor is kitakarítok a beköltözés előtt. És mikor kiköltöztünk a mostaniból, azt is alaposan rendbe rakom. Nekem ne mondja senki, hogy a magyar takarítók után kosz maradt. :D 
Ráadásul így nagyobb az esély hogy az 1300 Font körüli foglalóból az ügynökség egy nagyobb összeget visszaadjon. Nem fogja visszaadni az összeset, de egy ezres jó lenne azért. Egyébként meg nagyon drágán számolnak fel minden javítást és takarítást. Olcsóbb magamnak megcsinálni. Nem különösebbet akarok csak takarítást, kárpit tisztítást és pár falat legurítok festékkel. Lesz segítségem is jócskán. 
 

A szomszéd ház bérlése nem ügynökségen keresztül zajlik majd. A szomszédasszony, amúgy pont egy ingatlanügynökségnél dolgozik. Szóval tudja mi a dörgés és nem véletlen, hogy privát szerződéssel adja ki a házát. Neki is nekünk is jobb "ányágilág". Ők maguk a tengerpartra költöznek és elmondásuk szerint örülnek, hogy mi vesszük ki a házat. Először a fiuk akarta, de azt mondták, hogy inkább nekünk adják ki. A srác mosolya azóta nem őszinte :D :D




Ők 1100 Font foglalót kértek és a ház havonta 1150 Font + rezsi lesz. Igen ez több. Vagy mégsem? Nos ez egy érdekes dolog, mert a rezsi sokkal, sokkal kevesebb lesz, mint itt. Mivel a fűtés eleve gázos és nem áramos, mint a jelenlegi házba (eredetileg itt is gáz volt, de valamiért felszámolta a landlord anno és ilyen kis köcsög elektromos fűtőtesteket rakott fel, mi már így vettük ki). Télen volt, hogy heti 70 font volt a fűtés. Nyáron költöztünk be, ki tudta ezt akkor... Náluk ez sokkal olcsóbb lesz és a ház is eleve energiatakarékosabb pl. a vízmelegítő rendszer üzemeltetése. Bár igaz 1/3-ad 2/3-as arányban oszlik majd meg a költség az anyós és köztünk. Így mondhatni, hogy azért többe lesz, mint jelenleg, de a komfort érzet miatt megéri így is. 
Azt még hozzá tenném, hogy a piaci árak alatt leszünk bőven, az ügynökségekhez képest.
A szomszédék jó fejek voltak. Azt mondták érezzük otthon majd magunkat és ha bármire szükség van jelezzük. Sokat járnak majd vissza a városba, mert a fiuk itt marad. Azt mondták évente kétszer benéznek, hogy mi újság, illetve kell e valami. De ha kérjük ezen felül is jönnek, ha gond lenne bármivel.
Elméletileg így működik egy ügynökség is. Csak annyi, hogy ha be akarsz ütni egy szöget, azonnal tudatni kell a tulajjal is. Na a szomszédunk ezt nem kéri, így értette, hogy érezzük otthon magunkat.

Jelenleg ez van. A feleségem eladott egy csomó bútort. Már megörültem, hogy milyen kis takarékos. Aztán közölte, hogy ha elköltöztünk megyünk vásárolni, mert az új albérletbe új bútorokat tervezett. Oh ye'! Terhes nővel nem vitatkozunk! :D :D



1 megjegyzés:

  1. Ismerősék most költöztek külön lakásba ami alig volt bútorozva, a fárje már előre fél a nagy Ikeás vásárlástól. :)

    Gratulálok a költözéshez. Ki lehet fogni az ilyen jókat. Mi anno 1 utcával költöztünk arrébb. Már tervezzük, hogy 1-2 éven belül jó lenne innen is menni, mert a lakás ugyan jó ( 2 szoba + nappali ), de nekm hiányzik a kert, pláne a kutya miatt. És annyiért amennyit itt fizetünk a 2 szobáért ( £1150 mi is ), kicsit kijebb már házat kapunk kerttel.

    VálaszTörlés