2015. május 31., vasárnap

55. Te magyar vagy? Ki a magyar?

Tudtad-e hogy a külföldön élő és dolgozó magyarok "kevésbé magyarok" és az "igazi magyar Magyarországon él", mert "nem futott el gyáván" vagy ment el "divatból"? Én sem tudtam, hogy ez így van, de a múltkor felvilágosítottak. Na járjuk csak ezt körül, hogy mi az hogy magyar, ki a magyar! Főleg kérdezek és ti majd megválaszoljátok a kérdéseket magatoknak.


Először arra kérlek, hogy próbáld meg magadban meghatározni, hogy mi az hogy magyar. Mitől vagyunk magyarok? Megtudod határozni pontosan magadtól annyira mint egy lexikon?
A Wikipédia szerint...

Az anyakönyvi kivonatunkban az szerepel, hogy magyar vagy a személyi igazolványunkban, hogy magyar állampolgár. Ennyi. Ennyi?
Ez tenne bennünket magyarrá? Szerintetek, az a gyerek aki magyar apától és mondjuk kínai anyától születik Magyarországon magyar vagy sem? Magyar, mert magyarnak anyakönyvezik. De az olyan emberek, akik a fent idézett szöveget mondogatják sosem fogják magyarnak tartani... pedig magyar. Papírral bizonyítani is tudja.


Magyarul beszélünk. De akkor az az ember, aki megtanulja a magyar nyelvet magyarnak számít? Vagy ha én megtanulom az angolt, akkor angol leszek? Vagy a gyerek, aki magyarul és mondjuk németül is anyanyelvi szinten beszél akkor magyar is meg német is? És a némák? Meg sem tudnak szólalni, akkor ők nem magyarok? Nem, a nyelv sem befolyásolja, hogy magyarok vagyunk e, csak hozzátesz a dolgokhoz.

Magyarország határain belül él a magyar! Nem? Ja nem, mert ha egy amerikai ide költözik, akkor ettől még nem válik magyarrá. Vagy mi van azokkal az emberekkel, akik Trianon előtt még Magyarországon éltek, aztán egyszer csak máshol húzták meg a határt. Akkor most ők már nem magyarok? Én miért vagyok kevésbé magyar Angliában?



A igazi magyar ősei is magyarok. Valószínűleg ez a kulcs. De várjunk csak? A történelmünk során mennyi nemzettel keveredtünk? Mikor belovagoltak Árpádék a Kárpát-medencébe, akkor mindenkit leöltek? Nem. És azóta is megakadályozta bárki is, hogy nem keveredjen a népünk? Na ugye... Kevert nép vagyunk. Ezért vagyunk genetikailag változatosak és okosak. :) A melldöngető magyarok felmenői közt is találnánk nem magyar embert szerintem. Széchenyi István meg van? Nagy magyar volt, többet tett az országért, mint bármelyikünk valaha fog. Bécsben született. Akkor már nem is magyar?

A rovásírás és a kocsim hátuljára ragasztott Nagy-Magyarország térkép tesz jobb magyarrá? Vagy lovon vágtatva hátrafelé nyilazva kéne a bűnt üldöznöm? Karikás ostorral kéne rendet csapnom? És az a magyar orvos, aki Afrikában ment életeket, akkor rossz magyar? Vagy a magyar/orosz szülőktől származó tűzoltó, aki már mentett életet? Magyar amikor jót tesz, de orosz, ha éppen nem ismerjük, hogy mi a munkája? És a cigány rákkutató - Horváth József - is rögtön magyar lesz, ha kap egy közéleti díjat, de egyébként egy kocsmában leköpnéd mert cigány? Nem értem a logikát.




A kolbász, szalonna, hagyma szentháromság evése tesz magyarrá? Akkor a londoni, a new yorki stb. magyar is csak magyar, mert ott is kapható mind a három. Ráadásul hazai.

A magyar embert a keresztény élet teszi magyarrá? Az igazság az, hogy nincs csak kimondottan magyar Isten! Isten van. Minden hívő ember Istene. Jézus magyar volt, magyarnak született? 
De legyen bármilyen vallásod nem sajátíthatod ki az Istened (esetleg Isteneidet) a saját néped Istenének. Akkor a sámán és a táltosok lennének az igazi magyarok?

Az igazi magyar harcba menne a hazáért! Ezt szerencsére nem tudjuk letesztelni, de vajon hányan menekülnének el inkább a háború elől? Mert hát a háború nem olyan romantikus dolog, mint ahogy azt a számítógépes játékok vagy a filmek bemutatják. A dédnagyapáink, akik a csatamezőn haltak meg vajon mit kívántak az utolsó pillanatukban? Talán azt, hogy bárcsak a szeretteik körébe lennének és szerintem nem mindegyikük halt meg áhítattal a hazáért. A családjukért és önmagukért harcolhattak főleg - véleményem szerint.
Harcolnál e most Magyarországért? Ezt most őszintén kérdezd meg magadtól! 
Vagy mindent megtennél azért, hogy a családod és a szeretteidet biztonságba tudd? Erre könnyű lehet egy választ rávágni, de nehéz lenne igazi döntést hozni háborús helyzetben.

Akkor ki a magyar? Kérdezgetem itt tőletek. 
Pedig a válasz egyszerű. 
A lelkünk, a gondolkodásunk tesz magyarrá. A történelem gyúrt magyarrá bennünket. És az az ember aki, ezt magáévá tette és magyarul gondolkodik és érez, az a magyar és az lesz bárhol is éljen a világon.

 


1 megjegyzés:

  1. A kérdésre komoly választ ne várj! Akiknek ez téma lehet azok ilyet főznek a levesükbe:

    http://kepkezelo.com/images/8fsdawaax6ddj15c25yd.jpg

    VálaszTörlés